Izkoristite popust ob registraciji.

O nas

Smo mlado podjetje katerega namen je ponuditi slovenskemu trgu dostopnejše in raznolike zero-waste izdelke. Naša zgodba se je začela pred nekaj leti, ko nas je pogled na odpadno embalažo ločenih odpadkov v domačem gospodinjstvu vedno bolj motil. Začela so se nam pojavljati vprašanja v smislu “Ali se res vsa ta embalaža, ki jo odvržemo dejansko reciklira?”. Odgovor na omenjeno vprašanje seveda ni ležal v prvem reklamnem letaku priznane trgovske verige, niti ni “ležal” na internetu v obliki oglasnih bannerjev, ki nas nagovarjajo na vseh možnih straneh. Treba ga je bilo poiskati in raziskati.

Realnost je precej drugačna.

Dejstvo, da se plastika lahko reciklira je zelo posplošeno. Omejitev glede recikliranja plastike je veliko več kot pa izdelkov primernih za samo reciklažo.

Če povzamemo, tipični izdelki, ki se jih ne da reciklirati so: slamice, ovitki od energijskih ploščic, lončki za kavo za enkratno uporabo,… Skratka, večina embalaže, ki je večplastna ali pa premajhna za sortirne naprave. Od vsega tega je najbolj hvaležna za reciklažo verjetno ravno plastenka. Enotnega materiala, relativno velika, enostavna za predelavo.

Pa vendar temu ni tako, saj pridemo do naslednjega problema, ki pa je slabenje kvalitete plastike z vsako nadaljnjo reciklažo. Kratko rečeno, plastika je uporabna prvič, drugič, morda še tretjič (v manjšem odstotku reciklata, ki se ga doda novemu materialu), potem pa je vseeno odpadek, ki je kljub slabi kakovosti za izdelke, še vedno plastika, za katero dobro vemo kje konča.

“Podnebne spremembe so resnične. Izziv je prepričljiv. In dlje kot čakamo, težje bo rešiti težavo.”

(John Kerry)

 

Ker je to zgodba o našem začetku bomo na tem mestu naredili piko. Problemi s plastiko se ne končajo zgolj kot odpadek na smetiščih in oceanih ampak je njihov vpliv veliko bolj obsežen.

Ob lastnem zavedanju zgornjih dejstev, preprosto nismo imeli vesti, da ne bi začeli spreminjati našega načina potrošnje. Pričeli smo z ozaveščanjem prijateljev, sorodnikov, znancev in se hkrati odločili narediti korak naprej.

Tako je nastala ideja za spletno stran EkoBojevnik.si, kjer se bomo skupaj z vami še naprej trudili in borili za širjenje ekološke ozaveščenosti med ljudmi.

 


“Nisem okoljevarstvenik. Sem zemeljski bojevnik.”

(Darryl Cherney)

 

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino